Skratta eller gråta?

Mitt veckoslut blev ju inte riktigt som planerat, men bra blev det ändå! Det var värsta stormen här i Brisbane och södra Queensland och norra New South Wales. Massor regn och stark vind. 5 personer dog pga. översvämingar. Så planen att åka till Byron över veckoslutet tog slut där så till slut bestämde vi oss att avboka allting. Själv har jag varit där så så stor skillnad var det inte för mej. 
På lördagen vaknade jag då utan planer, för första gången på super länge. Riktigt skönt egentligen. Till slut blev mitt sista veckoslut i Brisbane ändå rikitgt bra, med god lunch med host familjen på lördagen, en rolig utgång med 7 andra tjejer och lite turistas på söndagen. 
Nu har jag då två dagar kvar här i Brisbane. Ledsamt är det ju att åka men som tur så kan jag träffa nästan alla som jag lärt känna någonstans i Europa. På torsdagen åker jag då buss till Sydney (17h!!!) och sedan är det bara veckoslutet kvar före jag tar flyget till Finland. 
Kan inte rikitgt fatta att jag påriktigt åker hem snart. Allting har till slut gått så fort och det känns som om det var just jag åkte iväg. Men ändå har det hänt så mycket att det är svårt att komma ihåg allting. Vet inte heller om jag ändrats så mycket eller kanske jag inte själv märker det. Min engelska har ju förstås blivit starkare. Jag har också blivit mycket mera självsäkrare och fått en lite bättre syn på livet och världen. Och hoppeligen har jag blivit mera chill med livet, det tror jag i alla fall. No worries som sagt! :) vet inte om det finns så mycket mera att säga, tror inte jag kommer skriva något mera hit under den tiden jag ännu är här, nästa inlägg får väl bli hemma i Finland. Med ett leende på läpparna kommer jag åka hem, men också med tårar bakom ögonen. Och ja, I will come back for sure! :) 


 

Laura
04.05.2015 kl. 14:50

Blandat

Veckoslutet var återigen riktigt bra. Det tredje sista före jag åker tillbaka till Finland. Var till Springbrook National Park, Surfer's Paradise och Coolangatta på lördagen med fyra andra tyskar och på söndagen for jag och kollade på en AFL match med en annan tysk som jag träffat tidigare. Mycket tyskar här i Australien bara så ni vet. Var än man far så finns det åtminstone en tysk. Har i alla fall fått öva min tyska också haha. 
Tänkte skriva om vad andra tycker om Finland och vad de vet om oss. Här är några exempel: 
- de flesta vet ungefär var Finland ligger, vissa har ingen aning. Mina före detta hostföräldrar hade kollat upp Finland på kartan före jag kom. Så att sånt. 
- har ni sommar? Är det inte jätte kallt? Frågor som jag faktiskt fått. De är många som tror att vi har typ vinter året om och kan inte tro att det kan vara runt 30 grader på sommaren. Och ja, det är tillräckligt varmt att simma i havet också. 
- Va? Talar ni svenska också? Hur är det möjligt? Det har faktiskt varit ytterst svårt att förklara vad en finlandssvensk är. Speciellt åt svenskar haha. 
- Det är sant, vi har ett super bra skolsystem. Man talar om det här i Australien också. 
- Alla är blonda och har blåa ögon. 
- Det att solen inte går alls ner eller alls upp är facinerande. 
Och här är några exempel på typiskt australienskt: 
- Vegemite
- Milo
- TimTams (sååå gott) 
- man sätter ie i slutet av orden. Ex. horsie, doggie, brekkie, pantie, undie... 
- Thongs (flipflops)
- Surfing! 
- mycket alkohol
- G'day mate, cheers
- barbequen 
O mycket mycket mer, men orkar inte komma på något mera. Ursäktar också om min svenska är dålig. Något som lite rostat under mina sju månader är nog min svenska och finska. Speciellt när jag skall tala haha. 
Har inte många dagar kvar här så skall försöka njuta! På veckoslutet åker jag i alla fall till Byron med sju andra tjerer. Hoppas bara vädret är bra. Ha det bra! :) 

Laura
29.04.2015 kl. 15:15

Typ snart

Mitt veckoslut var riktigt bra! Åkte på lördagen till Surfer's Paradise med några andra flickor. Första gången jag var där faktiskt. Chillade på stranden halva dagen, kollade lite runt och på kvällen var det värsta showen på stranden med raketer och allt pga. att det var sista dagen på en festival. Riktigt tufft var det och en riktigt bra dag var det också. Men hade kanske inte det bästa sällskapet. 
På söndagen plockade jag upp två andra tjejer och sedan körde vi till Lone Pine Koala Sanctuary. Viktigaste var ju bilden med koalan i, men efter några om och men bestämde vi med Linda (tysk) att ta en bild med en orm också. Varför inte liksom. Matade kängurun, kollade lite runt (ingen stor park) och efter någon timme kom två andra flickor också. Vi bestämde sedan att köra till Indooropilly shopping center, ett av de största i Brisbane. Chillade där i någon timme och var också första gången i en H&M butik sedan jag kom till Australien. Kändes ju lite som hemma faktiskt. Annors så hände det inte så mycket. En riktigt bra dag det också och ett riktigt okej veckoslut! 
Det händer inte så mycket under mina andra dagar. Jobbar måndag till fredag 8.30-5. Efter det händer det inte så mycket. Ibland lagar jag middag, vissa dagar åker jag till närmaste shopping centret, men för det mesta är det bara chill. Riktigt skönt måste jag säga och jag trivs bra! Föräldrarna är sjukt trevliga och det känns som om jag varit här i mer än två veckor. 
Annat då? Det är mycket kyligare, speciellt på morgonen och på kvällarna. På dagarna är det runt 25 grader, ibland 30. Känns konstigt att säga att det känns kallt, men har blivit van med att det varit runt 30 grader de senaste månaderna. Har typ gått i shorts varje dag och idag hade jag på mej en långärmad. Vet inte när jag senaste skulle ha gjort det. Mycket intressant eller hur? 
Fattar inte heller att jag åker tillbaka till Finland snart. Riktigt just faktiskt. Vet inte om jag skall skratta eller gråta. Vet faktiskt inte riktigt vad jag känner. Vissa dagar gör bara tanken att må mej illa och vissa dagar känns det riktigt skönt att snart åka hem. Vissa dagar vet jag inte ens om jag vill bli fysioterapeut, utan jag skulle helst bara stanna här, bo på en strand och lära mej surfa ordentligt. Jag har ju mitt 2nd year Visa och jag har ju ännu kvar av mitt första. Menmen. Det är inte att jag inte skulle vilja åka hem, men det känns bara så konstigt. Super konstigt. Och lite ledsamt. Det finns så mycket jag ännu vill se och göra, men det kommer också vara svårt att säga hejdå till alla människor man lärt känna. Men nåja, har ju "ännu" tre veckor kvar, så skall försöka njuta så mycket jag kan. 
Vad är mina sista planer då? Åker troligtvis till Coolangatta på lördagen och sedan blir det utgång, typ min sista här i Brisbane. På söndagen skall jag kolla på en AFL match och veckoslutet där efter blir det Byron. Jag kommer åka buss tillbaka till Sydney, där jag spenderar mitt sista veckoslut. 17 timmar i en buss, får se hur det går haha. :) 

Laura
21.04.2015 kl. 11:02

Bra dagar

Dagarna rullar på. Har bytt familj och är sjukt glad över att jag gjorde det! Super trevlig familj med en 1,5 år gammal flicka. Fint hus och trevligt ställe plus att jag har tillgång till bil. Har också bott en natt på hostel och varit på en random hemmafest och haft en lyckad utgång. Har träffat nya människor, ätit got mat och bara njutit. Detta veckoslut var jag till Movie World och Wet'n Wild med några andra flickor. Super kul! Var också på bio på lördagen. Vi kollade The Duff och jag rekommenderar den verkligen! Har också lyckat scratcha (?) familjens bil lite vilket inte är första gången som det händer här i Australien. Lyckat Laura... Har också lyssnat för mycket på Jason Deluros Want To Want Me. Så att sånt. 

 

Laura
12.04.2015 kl. 14:10

Ett halvt år

Idag är det då 6 månader sedan jag åkte iväg. Känns som om det var just jag sa hejdå till alla där hemma men ändå känns allt som hände på hösten som tusen år sedan. Konstigt. Annors så har jag hittat en ny familj där jag kommer stanna i ungefär 4 veckor. Åker dit på fredagen. Varför jag lämnar min nuvarande familj är pga. stort pengabrist och för att jag inte riktigt trivts med dem. Början var bra men ja, det är bara inte mina slags typer. Så att sånt. Kommer spendera en natt på hostel vilket kommer vara riktigt skönt måste jag erkänna. 
Har också fått sommarjobbet fixat! En sak mindre att stressa över. Jag har säkert flera tiotals myggbett på mina ben. Det är inte likadan som där hemma, utan om man skrapar bettet blir det värsta såret som inte slutar klia. Suck. Igår var jag till Movie World med två andra flickor. Det var länge sen sist jag varit på en nöjespark så roligt var det. Blir säkert flera besök dit då jag ändå har ett pass dit. Annors så har det inte hänt så mycket. Väntar på torsdagen och hoppas på att nya familjen är awesome! 

 


 

Laura
30.03.2015 kl. 12:47

Noosa

Åkte då förra fredagen till Noosa över veckoslutet. Noosa ligger i norra Sunshine Coast, ungefär 100km norr om Brisabane. Åkte dit med två andra flickor, Claire (U.S.A) och Anna (Norge). Claire hade för några veckor sedan frågat på Facebook om det finns någon som vill åka dit med henne, så bestämde mej för att åka (varför inte liksom). Och super kul var det! 
Vi körde dit, var framme i hostellet ungefär 6-7 tiden. Kvällen spenderades med middag, några drinkar och kortspel med två andra britter. Lyckad kväll! 

På lördagen hade vi bestämt att fara och rida, då vi läst att det är en av de bästa sakerna att göra i Noosa. Och det var det också. Jag har själv aldrig ridit själv. Har nog suttit på en häst men det var längelänge sen. Så lite nervös var jag ju. Men bra gick det och en rolig upplevelse var det. Efter det kollade vi lite på Sunshine Coast vyerna, körde via en Drive Thru Bottle Shop (!!!) och sedan tillbaka till hostellet. Kvällen började med lite kortspel och goon (superbilligt vin) i närmaste parken. Sedan blev det lite pizza vid hostellet och tillslut utgång med några andra som vi lärt känna. Lyckad och kul kväll även om det började störtregna då vi skulle hem. Blev också lite taxiåkandes hit och dit men roligt var det! 

På söndagen checkade vi ut och körde till Main Beach. Hade bra väder i någon timme före det började störtregna igen. Ett super lyckat och kul veckoslut med bra sällskap. Det är ju alltid lite sådär att åka någonstans med människor man aldrig träffat förut men det känns som om jag kännt dessa två längre än bara två dagar! Sjuktbra. :) 

Laura
24.03.2015 kl. 11:26

Byron Bay

På grund av att host mamman är borta denhär och nästa vecka så hade jag både torsdagen och fredagen ledig! Vi bestämde då med Jenny och Linda (båda tyskar) att ta en roadtrip till Byron och tillbaka. En super lyckad dag blev det! Vädret var perfekt. Jag tog tåget till södra Brisbane varifrån de plockade upp mej. Det tog ungefär två timmar med bil, vilket känns så kort då Byron ändå ligger i New South Wales och inte i Queensland plus att det är annan tidszon där. Då vi var framme åkte vi upp till Lighthhouse och mest östra punkten i Australien. Sjukt fina vyer! Resten av dagen blev det chill på stranden, Domino's och till slut kollade vi på solnedgången och tog lite bilder före vi körde tillbaka till Brisbane. Finns inte så jätte mycket mera att se i Byron så en dag räckte riktigt bra. Åker kanske dit före jag far tillbaka till Sydney, får se. Fick också köra, vilket jag inte gjort sedan december. Kul det också! Var hemma runt midnatt då jag ännu måste ta tåget och bussen upp till Norra Brisbane. En av de bästa dagarna på länge faktiskt! :) 

Laura
23.03.2015 kl. 23:07

8 veckor

Mitt veckoslut var återigen riktigt bra! :) På fredagen jobbade jag sista gången extra och sedan blev det gym! På lördagen blev det åter igen gym och två tiden tog jag bussen och tåget in till centrum, South Bank för att vara mera exakt. Träffade där två andra AuPairs, en dansk och en fransk. Kollade filmen Focus på bio och sedan blev det några drinkar före jag tog tåget tillbaka. Enda minuset var att jag måste vänta på bussen i två timmar. Det sämsta med att inte bo inne i stan är att transporten inte är den bästa. 

På söndagen slöade jag på morgonen före jag drog iväg till stranden för att träffa några andra AuPairs som bor här nära. Det blev barbeque vid stranden och annors bara chill. Lagade sedan middag åt familjen på kvällen. Gött med pestokyckling! 

Vad händer denhär veckan då? Jobbar som vanligt måndag till onsdag. Har ledigt torsdag och fredag då jag istället jobbar extra nästa vecka då mamman är borta i en och en halv vecka. Skall på torsdagen antagligen träffa Jenny, en tysk som också jobbar som AuPair (suprisesuprise) här i Brisbane. Som det ser ut nu så blir det roadtrip till Byron Bay. Kul! På veckoslutet, fredag-söndag, åker jag till Noosa med två andra tjejer. Kommer bli riktigt bra har jag på känn! :) 

 

Laura
16.03.2015 kl. 10:24

Trögt

Mitt veckoslut var bra. Fredagen var rolig men lördagen var ännu bättre. Bestämde mej då förra veckan att köpa biljett till Future Music Festival sådär lite spontant. Har inget problem med att göra saker för mej själv men att åka på festival ensam är kanske inte det roligaste. Men tack vare alla grupper på Facebook fixade vi ihop en grupp på ungefär 10-15 personer. Vi träffades på lördagsmorgonen i centrum, for på några predrinks och sedan tog vi tåget och bussen till festivalområdet. Lite random att bara fara med personer man aldrig träffat men roligt var det. Bra väder, bra musik, bra sällskap och fest hela dagen. Kommer inte ihåg när mina ben senast varit sådär sjuka haha. 

På söndagen for vi lite senare på dagen med familjen till Botanical gardens och några lookouts. Riktigt fint var det! 

Annors har min början på denna vecka varit extra trög. Har varit ytterst trött och slö. Har egentligen inte orkat göra något vettigt. Har inte heller så mycket planer för denna vecka. Jobbar ännu extra denhär veckan och veckoslutet är lite oklart. Men troligtvis blir det riktigt bra! :) 

Laura
11.03.2015 kl. 07:12

5 månader

Dagarna rullar på här i Australien. Har nu varit här i 5 månader. Sjukt säger jag! Känns som en evighet sen jag kom, men samtidigt känns det som om det var just jag så hejdå till alla hemma i Finland. Speciellt när jag tänker på att det är ju typ just jag är hemma igen. Vet inte om jag skall skratta eller gråta. Eller ja, det är ju ännu ungefär två månader, men ändå. Kommer vara konstigt att åka tillbaka till det normala livet, fast jag tror inte det aldrig kommer vara normalt igen. 
Har de senaste dagarna jobbat som vanligt. Känns egentligen inte som ett jobb, då det är bara att leka med barnen. Har också jobbat lite extra under eftermiddagarna hos en annan familj. Kommer göra det ännu denhär och nästa vecka. Blev också typ medlem på ett gym här nära. Ett super gym säger jag bara. Det är 24/7, kostar bara $10 i veckan och det är sjukt fint och modernt. Skönt att träna igen! Vädret har annors varit mycket bra, förutom de första dagarna jag var här då det regnade och stormade. Runt 30 grader varje dag och sol. Sjukt skönt! Familjen har också en pool, så har det riktigt lyxigt. Annat då? Var till frissan här en dag och klippte det lite för kort. Har också planerat att laga min första tatuering, men är inte riktigt säker ännu. 

Var förra lördagen med familjen på en mindbodyspirit mässa. Inte riktigt min grej, men helt intressant nog. På kvällen tog jag sedan tåget tillbaka till centrum för att träffa ett gäng finländare som bor här. Alla var ju äldre en mej, ganska mycket också, men riktigt roligt var det ändå! Blev några drinkar på en mysig bar och sedan mat på Jamie Oliver's restaurang. Konstigt att tala finska då jag egentligen bara gjort det med min familj där hemma under de senaste fem månaderna. 

På söndagen åkte vi med familjen till Gold Coast. Då mamman och pappan åkte på en jetboat ride, kollade jag efter barnen i ungefär 2 timmar. Träffade också deras förra demipair, en flicka från Tyskland. Blev sedan mat på Ikea på hemvägen. Så gott! 


Idag har det varit runt 35 grader varmt. För varmt helt enkelt. Skulle heller inte tro att det är höst. Har bara svettats hela dagen, men som tur har finns det ju en pool här. Ser också massor framemot veckoslutet. Imorgon blir det drinking/game night med mamman och pappan och deras förra demipair och hennes kompis. Och på lördagen blir det Future Music Festival. 
Kommer bli sjukt bra har jag på känn. Hade egentligen inte planerat att fara, eller ja, hade nog tänkt på det men det var inte riktigt planen. Men köpte biljett här tidigare i veckan sådär lite spontant. Men tror nog det kommer vara värt det. Och på söndagen blir det väl lite turistas i Brisbane. Bra dagar på kommande alltså! :) 


 

 


 

Laura
05.03.2015 kl. 14:35

Just så

Har varit här hos familjen i snart en vecka och jag trivs riktigt bra. Det är ett ungt par, skulle gissa mellan 25 och 35, och de har två pojkar. Den äldre, Jaxon, är fyra (snart 5) och den yngsta, Jasper, är snart 2. De bor i norra Brisbane, i Redcliffe. Området verkar vara riktigt trevligt plus att det är omringat av hav och stränder, vilket jag gillar stort. 
Jag jobbar 20 timmar i veckan och 16 av dem går åt till att leka och ta hand om barnen. Fyra timmar per dag fyra gånger i veckan plus fyra timmar lite städning. Jag har ett eget rum, eller mera egentligen en egen våning, med badrum och ett litet kök. Och jag har egen tv med netflix!!!

Jag kommer stanna här åtminstone ändå till 3. april, kanske några veckor längre. Har ingen aning vad som kommer hända sen, då allt är lite råddigt just nu... Jag hade sommarjobb och allt fixat men fick för några dagar sen veta att jag inte ändå får det så får nu se hur allt blir. Jag kanske kommer hem tidigare elle sen kommer jag hem senare eller sen kommer jag när jag hade planerat. Vem vet? 

Annat då? Vädret är ururselt för tillfället. Det är två cykloner här i Australien, den ena lite starkare än den andra. Det ösregnar och kommer väl göra det i en vecka framåt... Varje hus jag varit till har taken läckt, mer eller mindre. Varmt är det ju men annors lite tråkigt då man inte kan göra så mycket. 

Laura
20.02.2015 kl. 05:26

14.2

Min tid här på Mount Tambourine börjar ta slut. På måndagen åker jag på nya äventyr, denhär gången till Brisbane för att jobba som DemiPair (typ som AuPair) ända till April. Det är alltid lite svårt att lämna ett ställe, speciellt människorna man lärt känna.
Vad har jag då gjort de senaste dagarna? Har jobbat som vanligt med lite allt möjligt vilket är bra med det här stället. Jag har fått mitt 2nd year Visa gjort så nu har jag möjligheten att göra ett till år här i Australien när som helst före jag fyller 31. Annat då? Det finns som sagt inte så mycket att göra här så resten av tiden har vi chillat, kollat på film, festat lite och bara tagit det lungt. En dag var vi till en markand och igår gick vi till en lokal bar. Ashley, amerikanska flickan, åkte på torsdagen och för ungefär två veckor sedan kom hit en irländsk kille (förstår typ inte vad  han säger på grund av accenten) och på torsdagen kom hit två brittiska flickor. 
Har ungefär tre månader kvar här i Australien före jag åker tillbaka till Finland. Tre månader är ju en lång tid men ändå känns det som om det är riktigt just. Konstigt. Har annors inte så mycket annat att säga än att happy valentine's day alla! :)

Australia Day!

Laura
14.02.2015 kl. 03:30

Bildbomb 1

Några bilder från min första tid i Sydney! :)

 

Laura
28.01.2015 kl. 04:48

Australia Day

Allt bra här på andra sidan jorden! På måndagen var det alltså Australia day. Vi firade det med två barbequen, en på dagen och en på kvällen. Jobbade som vanligt, men en bra dag var det med en super rolig kväll! Love the Aussie lifestyle!! :) 
Har idag en day off som tur, behöver det verkligen. Har sökt efter jobb och senare blir det väl skype med några nära och kära. Vädret har varit riktigt bra här, halvmulet och sådär +30 grader. Trivs också riktigt bra här, har super kul workmates och jobbet är varierande så uttråkad blir man inte. :) 
Laura
28.01.2015 kl. 04:45

Wwoofing

Har nästan varit en vecka här på min nya "arbetsplats". En riktigt trevlig plats. Stället heter alltså Mount Tamborine och ligger ungefär en och en halv timme från Brisbane söderut och en timme från Gold Cost. 
Jobbar här som en wwoofer, så istället för pengar får jag boende och mat men jag har också möjlighet till jobb med lön. Min plan är att jag skall vara här i tre veckor så att jag får mitt 2nd year Visa gjort. Här jobbar också fyra andra wwoofers, tre killar och en flicka. En från tyskland, en från holland, en från usa och en från canada. Vi har ett eget hus vi får bo i så riktigt roligt är det! Jobbar själv åtta timmar per dag fem gånger i veckan. Mest trädgårdsjobb, så riktigt skönt att få vara ute. Vädret är kanske inte det bästa just nu. Jag och holländaren har ledig dag idag men det ösregnar så finns inte så mycket att göra egentligen. Blir väl någon film och annors bara chill. Helt skönt nog. Något som är tufft är att man kan se Surfers paradise och havet från vårt hus! :) 

Vad händer efter det här då? Som sagt så ändras mina planer ganska snabbt. Min nyaste plan är att efter att jag varit här i tre veckor skall jag söka jobb antingen någonstans nära Brisbane eller någonstans i Victoria. Tänkte jobba i sådär 4-6 veckor och sedan resa uppför östkusten från Melbourne ända upp till Cairns, antingen med buss eller med kimppakyyti. :)

Laura
23.01.2015 kl. 03:43

Laura, 19år, Ekenäs

"Living a dream"

Kategorier

Senaste kommentarer

20.12, 08:48Några dagar kvar av Natte
28.10, 11:234 veckor av Sofia